Η παρασκευή του καφέ αποτελεί ένα είδος τέχνης. Υπάρχουν πολλές μηχανές για την παρασκευή καφέ αλλά και μέθοδοι. Από τις χιλιάδες μηχανές και συσκευές παρασκευής καφέ που εφευρέθηκαν από την αρχή της κατανάλωσης καφέ μέχρι σήμερα, μόνο μερικές έχουν κερδίσει την παγκόσμια αποδοχή. Οι μέθοδοι που παρουσιάζονται παρακάτω συστήνονται δεδομένου ότι έχουν βρεθεί κατάλληλες για να εξάγουν στο μέγιστο δυνατόν τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ και να ελαχιστοποιούν την πικρή γεύση και την εξαγωγή ανεπιθύμητων συστατικών.

Γενικοί κανόνες: Οι ακόλουθοι γενικοί κανόνες ισχύουν για κάθε μέθοδο παρασκευής καφέ που παρουσιάζουμε. Η διαδικασία προετοιμασίας καφέ πρέπει να διαρκεί 4-5 λεπτά. Η αναλογία καφέ- νερού πρέπει να είναι 55 γραμμάρια καφέ ανά 1 λίτρο φιλτραρισμένου νερού (195-205° F ). Είναι σωστό να χρησιμοποιούνται 2 κουτάλια σούπας του καφέ ανά 6 ούγιες του φιλτραρισμένου νερού. Συνιστάται φιλτραρισμένο νερό ή νερό πηγής. Το νερό βρύσης δεν συνιστάται γιατί στερείται μεταλλευμάτων, μερικά από τα οποία είναι ουσιαστικά για τη γεύση του καφέ.

Γαλλική πρέσα ( French Press ): Ο καλύτερος τρόπος να ελεγχθεί ο χρόνος και η θερμοκρασία ψησίματος του καφέ είναι να χρησιμοποιηθεί ένας γαλλικός τύπος καφετιέρας με πρέσα. Η λειτουργία αυτού του τύπου συσκευής είναι να ξεχωρίζει τον καφέ από το κατακάθι κατά την διαδικασία της παρασκευής. Το δοχείο αυτής της συσκευής είναι ένας στενός κύλινδρος γυαλιού. Βάζετε στον γυάλινο κύλινδρο την ποσότητα καφέ που επιθυμείτε, ρίχνετε στιγμιαία το νερό και τοποθετείτε το φίλτρο μέσα στον κύλινδρο χωρίς να το πιέσετε προς τα κάτω. Μετά από 4 λεπτά αφού ο καφές έχει μουλιάσει πλήρως, πιέζετε το φίλτρο προς τα κάτω φυλακίζοντας το κατακάθι στο πάτο του κυλίνδρου. Ο γαλλικός τύπος καφετιέρας με πρέσα δίνει στον καφέ μια ασύγκριτη γεύση λόγω του ακριβής χρόνου εξαγωγής και την εξάλειψη των ελαίων που είναι συχνά παγιδευμένα στα φίλτρα..

Vacuum Pot:

Το Vacuum Pot είναι μια έξυπνη συσκευή που εφευρέθηκε από τον Robert Napier το 1840, η οποία παρασκευάζει ένα εξαιρετικό φλιτζάνι καφέ με ισχυρό άρωμα. Αυτός ο τρόπος παρασκευής είναι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση για εκείνους που ενοχλούνται από την γεύση που μεταφέρει το χάρτινο φίλτρο ή που δεν συμπαθούν το ίζημα στον πάτο του φλιτζανιού όπως συμβαίνει με τη γαλλική μέθοδο.

Το Vacuum Pot χωρίζεται σε δύο δοχεία. Για να προετοιμάσετε καφέ σε ένα Vacuum Pot προσθέτετε τη κατάλληλη ποσότητα φιλτραρισμένου νερού στο κάτω δοχείο, τοποθετείτε το φίλτρο στο πάνω δοχείο και συνδέετε το πάνω με το κάτω δοχείο. Τοποθετείτε το Pot στη φωτιά αφού έχετε σιγουρευτεί πως το εξωτερικό της συσκευής είναι τελείως στεγνό. Χρησιμοποιήστε έναν μέτρια αλεσμένο καφέ και τοποθετείστε τον όταν το νερό αρχίσει να γεμίζει το πάνω δοχείο. Αφήστε το Pot στη φωτιά για 3.5 λεπτά και μετά μεταφέρετέ το πάνω σε σουπλά. Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα το κάτω δοχείο θα δροσίσει αρκετά ώστε να διαμορφώσει ένα κενό αέρος για να «τραβήξει» τον καφέ στο πάνω δοχείο, διαχωρίζοντας τον από το κατακάθι.

Μηχανή φίλτρου (αυτόματη καφετιέρα): Περίπου το 70% του καφέ που καταναλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες παρασκευάζεται με τα χάρτινα φίλτρα, μια μέθοδος που παράγει τον κλασικό αμερικανικό καφέ: καθαρός, αραιός, με λίγο ίζημα ή έλαια. Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος παρασκευής παράγει έναν καφέ πλουσιότερο σε έλαια και ιζήματα και βαρύτερο στη γεύση από ότι ο χαρακτηριστικός αμερικάνικος καφές φίλτρου.

Ο ευκολότερος τρόπος να παρασκευαστεί ο καφές είναι με τη χρήση μίας αυτόματης καφετιέρας. Για να παρασκευάσετε καφέ σε μια αυτόματη καφετιέρα τοποθετείστε ένα παχύ χάρτινο φίλτρο στον κώνο παρασκευής (καλάθι). Ρίξτε μία ποσότητα φρεσκοκομμένου και μεσαίου αλέσματος καφέ στο φίλτρο. Τοποθετείστε το νερό στο αντίστοιχο δοχείο. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει θα χυθεί στο φίλτρο του καφέ. Ο χρόνος και η θερμοκρασία παρασκευής ρυθμίζονται αυτόματα. Αν η καφετιέρα διαθέτει θερμαινόμενο πιάτο κάτω από το δοχείο του καφέ, απομακρύνετε το δοχείο όταν η διαδικασία παρασκευής ολοκληρωθεί πλήρως, για να αποφύγετε το κάψιμο του καφέ.

Χειροκίνητη παρασκευή με φίλτρο: Αυτή η μέθοδος παρασκευής καφέ είναι αρκετά δημοφιλής καθώς είναι και η πιο οικονομική από τις άλλες μεθόδους . Για την παρασκευή του καφέ τοποθετείστε την ποσότητα του καφέ που επιθυμείτε στο χάρτινο φίλτρο που βρίσκεται μέσα στον πλαστικό κώνο. Τοποθετήστε τον κώνο με το φίλτρο στο φλιτζάνι του καφέ σας. Ρίξτε βρασμένο νερό και μόλις το νερό περάσει από το φίλτρο ο καφές σας είναι έτοιμος.

Στιγμιαίος καφές ( Soluble or Instant Coffee ) : Η παρασκευή στιγμιαίου καφέ δεν είναι διαδικασία ψησίματος αλλά διαδικασία ανάμειξης και ανακατέματος. Εντούτοις, ο στιγμιαίος καφές φαίνεται να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα: παραμένει φρέσκος περισσότερο από τον ψημένο καφέ, εξαλείφει τα λάθη που μπορεί να συμβούν κατά τη συνηθισμένη διαδικασία ψησίματος του καφέ, παρασκευάζεται πολύ γρήγορα και μπορεί να παρασκευαστεί ακριβής ποσότητα καφέ.

Espresso: η ονομασία espresso προέρχεται από την ιταλική λέξη που σημαίνει ''ταχύς'' επειδή ακριβώς φτιάχνεται κα προσφέρεται στον πελάτη πολύ γρήγορα. Ένα διπλό espresso είναι 47-62.5 mL (1.5-2 το απόσπασμα ούγιων) που προετοιμάζεται από 14-17 γραμμάρια καφέ μέσω των οποίων το καθαρισμένο νερό 88-95° C περνάει υπό πίεση και είναι έτοιμος σε χρόνο 22-28 δευτερολέπτων. Όταν ψηθεί έχει ένα καφέ-κόκκινο χρώμα, και κρέμα η οποία αποτελεί 10-30% του καφέ. Για τη καλύτερη παρασκευή espresso πρέπει να δοθεί προσοχή στο σωστό καβούρδισμα, άλεσμα, ανακάτεμα και ψήσιμο του καφέ.
Home Η εταιρία μας Η ιστορία του καφέ Ποικιλίες καφέ Άλεσμα και Καβούρδισμα Προετοιμασία
Τα προϊόντα μας Συνατγές Η γλώσσα του καφέ Nέα Παραγγελία Επικοινωνία
© Copyright 2003 COFFEE BLEND, Created and maintained by